#13: Körkarlen

SVENSK TITEL: Körkarlen

GENRE: Skräck

ÅR: 1921

REGISSÖR: Victor Sjöström

SKÅDESPELARE: Victor Sjöström, Hilda Borgström, Tore Svennberg, Astrid Holm, Övriga

LAND: Sverige

LÄNGD: 1 tim 33 min

BETYG:

BESÖKARNAS BETYG:

RECENSION:

»Låt min själ få komma till mognad innan den skall skördas« utbrister David Holm då han insett vidden av sitt handlande. Och man känner sig lite scary efter en dryg timme med dubbelexponerad körkarl med uppsyn av döden själv. Körkarlen är fortfarande en omtumlande filmupplevelse, inget snack om det. De samtida expressionisterna i 20-talets Tyskland må ha varit stilistiskt mer säkra, men Sjöströms klassiker excellerar på fler sätt. Skådespelarna agerar som skådespelare och inte som cirkusclowner. Handlingen är dramaturgiskt komplex med tillbakablickar på tillbakablickar. Den dubbelexponerade körkarlen (och hans dubbelexponerade häst och dubbelexponerade vagn) är inte bara dubbelexponerad, bara uppsynen av döden som en (icke schackspelande) levandes gestalt är unik. Men så var det det här med själen. För att temat skall fungera i en sådan här berättelse krävs ett allvetandes regelverk i form av ett moralfacit. Det vill säga kyrkan. När David Holm bryter mot denna moral skapas en konflikt som gör handlingen intressant, men för mig - 2008 - blir budskapet unket och pekpinnigt. Annars - full pott.

< FÖREGÅENDE FILM | NÄSTA FILM >

Länkar:

#1. Filminformation hos IMDB

#2. Filminformation hos WIKIPEDIA

#3. Filminformation och diskussion hos FILMTIPSET


KOMMENTARER:

#2: Rigby Reardon 2011-08-11, 12:12

Detta är världshistoriens bästa film. Den åsikten är jag inte ensam om. Så unken är väl inte moralen. Att ingen är helt förtappad är väl en radikal ståndpunkt även år 2008. Det borde vara en källa till stolthet att filmhistoriens konung var från Sverige och hette Viktor Sjöström.

#1: Monoix 2007-10-06, 10:54

En fantastisk film. Jag började se den inte helt förutsättningslöst, utan inställd på en lite seg sund framför teven och ett stycke nyttig filmhistoria. Oj vad jag blev överraskad.

Vad tycker du om filmen?

Signatur (ej obligatoriskt):

Kommentar (ej obligatoriskt):

Betyg:

RSS | WAP | © PRETTOKLUBBEN 2002-2009 | OM PRETTOKLUBBEN