#105: Pickpocket

SVENSK TITEL: Ficktjuven

GENRE: Drama

ÅR: 1959

REGISSÖR: Robert Bresson

SKÅDESPELARE: Martin LaSalle, Marika Green, Jean Pélégri, Dolly Scal, Övriga

LAND: Frankrike

LÄNGD: 1 tim 20 min

BETYG:

BESÖKARNAS BETYG:

RECENSION:

Karaktärerna i Robert Bressons Pickpocket är helt likgiltiga, jag har aldrig sett något liknande. Den gängse uppfattningen är att en bra skådespelare trovärdigt skall kunna gestalta olika sinnesstämningar och emotionella förändringar. I Pickpocket verkar Bresson tycka precis tvärtom. Huvudpersonen Michel har bara ett ansiktsuttryck, det ledsna, och pratar i satser om tre ord. Det gör omgivningen också. Det är en märklig filmupplevelse, avskalat som Ozu, naturalistiskt som Zola och minimalistiskt som, eh, Bresson. Så långt från Greens stream-of-consciousness man kan komma. Handlingen, dvs. ficktjuv åker fast, blir fri, återgår till brottslighet, åker fast, hittar kärleken är en komprimerad version av Dostojevskijs Brott och straff. I Bressons version en mans ensamma resa av moralisk indignation betingad av lovelessness och oförstående omvärld. Tills sista scenen. Se till att se den tillsammans med Truffauts TILL SISTA ANDETAGET, två helt olika skildringar av Paris 1959-1960.

< FÖREGÅENDE FILM | NÄSTA FILM >

Länkar:

#1. Filminformation hos IMDB

#2. Filminformation hos WIKIPEDIA

#3. Filminformation och diskussion hos FILMTIPSET


KOMMENTARER:

#2: 2010-01-29, 19:00

Truffaut har inte gjort Till sista andetaget!

#1: MK 2007-04-17, 23:54

»Se till att se den tillsammans med Truffauts TILL SISTA ANDETAGET«. Ursäkta, »Till sista andetaget« regisserades av Godard?

Allt annat i recensionen är till viss del korrekt. Det är en helt annan kontrast i denna film en andra. Alla är likgiltiga visst, men ficktjuvens ledsamhet sticker ut mer än likgiltigheten. Annars tycker jag inte filmen var något att hänga i granen i den bemärkelsen.

Vad tycker du om filmen?

Signatur (ej obligatoriskt):

Kommentar (ej obligatoriskt):

Betyg:

RSS | WAP | © PRETTOKLUBBEN 2002-2009 | OM PRETTOKLUBBEN