#9: Dr. Strangelove or: How I learned to stop worrying and love the bomb

SVENSK TITEL: Dr. Strangelove eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bom

GENRE: Komedi

ÅR: 1964

REGISSÖR: Stanley Kubrick

SKÅDESPELARE: Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden, Keenan Wynn, Övriga

LAND: Storbritannien

LÄNGD: 1 tim 34 min

BETYG:

BESÖKARNAS BETYG:

HANDLING:

Genom en serie militära och politiska misstag, råkar två psykotiska generaler - U.S. Air Force kommendör Jack D. Ripper och stabschef Buck Turgidson - sätta igång en genialisik oemotsäglig plan. Planen går ut på angripa Rysslands strategiska mål med atombomber. Hjärnan bakom planen tillhör Dr. Strangelove en rullstolsbunden atomfysiker som har bisarra idéer om människans framtid. Presidenten kan inget göra för att stoppa bombardemanget, och kapten Mandrake är den enda som kan stoppa dem.

< FÖREGÅENDE FILM | NÄSTA FILM >

Köp filmen!

149:-

OMSLAG:


KOMMENTARER:

#8: David 2011-06-12, 12:03

Inte Kubricks bästa, men hans roligaste!

#7: Håkan 2008-02-11, 23:33

Jag såg filmen efter att jag hört mycket posetivt om den och jag måste säga att den är väldigt klassisk. Jag har föredragit de nyare filmer som har gjorts. James Bond tillhörde en av få filmer som var bra som gjordes under den här tiden men Dr. Strangelove tillhör ett av undantagen. Jag var kanske inte så jätteroad av filmen utan jag såg den mer för spänningens skull men man fick ett leende på läpparna ibland. Skådespelarna gör bra ifrån, det måste jag säga och Stanley visar att han är en bra regissör. Visserligen gjorde han denna film före sina verkliga klassiker men med denna visar han att han skulle komma att bli den mästerregissör som vi känner till. Man lär nog se den här filmen ett par gånger innan man ger ett klart omdömme men för att vara en svart vit film från 1960-talet så är den unik i sitt sätt. Väldigt nyskapande för sin tid.

#6: Majlinda 2007-11-15, 03:17

Jag måste erkänna att jag fattar inte vad som är så fantastisk med den här filmen. Den är vanlig.

#5: anders 2007-01-24, 14:39

får hålla med »den väldige« här. en överskattad film som inte alls är så rolig som de flesta vill ge sken av. personligen tycker jag förresten att den inte alls är rolig, bara påfallande enerverande och ointressant.

#4: Political Junkie 2007-01-12, 00:39

Avd. skamliga bekännelser: jag bryr mig mer om frågan: Är vi roade? Om svaret är jakande, så ger jag en film högsta betyg. Detta oavsett dess filmiska kvaliteter rent konstnärligt. Ett belysande exempel: David Lynchs »Blue Velvet« sågas maximalt av Bernt Eklund på Expressen. Emellertid är det en av mina. . . 100 favoriter. Varför? Tja, rent spontant scenen där Dennis Hopper och Dean Stockwell mimar till Ray Orbisons »Candy Colored Clown«.

#3: Den Väldige 2007-01-11, 23:37

Såg den som yngling. Tyckte då den var strålande. Såg om den förra veckan fö r första gången på trettio år eller så. Kunde inte förstå vad som var så otroligt bra. Visst är det många roliga scener och det är ju fantastiskt skrivet manus med generalen med sina teorier om »bodily fluids« som nått insikten att »never give them my essens« (kvinnor alltså)

Och visst är Peter Sellers oerhört rolig som Dr. Strangelove i många stycken. Framför allt i de allra sista sekunderna när han ställer sig upp och ropar: »Mein Führer, I can walk!. Men innan? Jag tycker han spelar över flera gånger när hn gör tricken med den mekaniska armen. Inte är det särskilt kul heller med de överdrivna sydstatstyperna som är med: Befälhavaren på planet, och generalen i säkerhetsrummet.

Som helhet: Visst är det väldigt bra gjort på många sätt, men något mästerverk kan jag inte se att det är. Jag tycker nämligen inte att filmen hänger ihop dramaturgiskt och det ska ett mästerverk göra. Det är något som inte stämmer med sättet att fota de olika scenerna och blandningen av helt normala karaktärer, som besättningen i planen, med absolut orimliga dårar som Generalerna och Dr. Strangelove.

Men man skulle kunna ta de roliga scenerna och skriva ett nytt manus runt dem och göra en bra film.

#2: Political Junkie 2007-01-10, 17:05

Kommunisterna har förgiftat vattnet med flour så jag håller mig likt Sterling Haydens paranoide general till whisky. En svart, galghumoristisk komedi.
Vem skall man framhålla i det här filmiska kraftprovet? Vilken scen är roligast? När filmen gjordes var handlingen en möjlighet, och olustigt nog är atomkriget mer sannolikt i dag än under terrorbalansens dar, trots att Muren är borta, liksom Sovjet (i alla fall officiellt). Mår du illa över världen och den katastroffilm som varje nyhetssändning i tv
förvandlats till, så kan den här galghumorn ge dig styrka att gå vidare.

#1: tie-fighter 2005-11-07, 10:32

En otroligt rolig och träffsäker satir.

Vad tycker du om filmen?

Signatur (ej obligatoriskt):

Kommentar (ej obligatoriskt):

Betyg:

RSS | WAP | © PRETTOKLUBBEN 2002-2009 | OM PRETTOKLUBBEN