#140: Alfie

SVENSK TITEL: Fallet Alfie

GENRE: Komedi

ÅR: 1966

REGISSÖR: Lewis Gilbert

SKÅDESPELARE: Michael Caine, Shelley Winters, Millicent Martin, Julia Foster, Övriga

LAND: Storbritannien

LÄNGD: 1 tim 49 min

BETYG:

BESÖKARNAS BETYG: Ej betygsatt, sätt betyg nedan

RECENSION:

Alfie är knappast en film som Feministiskt Initiativ visar på sina partikongresser. Möjligtvis för att elda på massorna. Filmen är allt som FI inte är; den är snygg, den är rolig, den är ironisk, den har självdistans och den är överdrivet manschauvinistisk. Michael Caine är Alfie. Michael Caine är den konsekvent odrägliga playboyen som vandrar från kvinna till kvinna utan att tänka på konsekvenserna av sitt handlande. För att visa sin distans till sina erövringar vänder han sig in i kameran och pratar om dem i tredje person (så kallad Brechtian alienation) - läckert, ibland komiskt och en effektfull förstärkning av hans karaktär. Kvinnorna är förlett kuvade utan egna ambitioner och sexuella behov. Provocerande? Javisst, men samtidigt blottläggs en tragik som ger det annars enahanda stilistiska försöket en mänsklig sida. Och faktum är att temat funkar än idag, frågan är om det är bra eller dåligt?

< FÖREGÅENDE FILM | NÄSTA FILM >

OMSLAG:


KOMMENTARER:

#2: Johanna 2008-03-08, 20:27

Jag ser filmen med en växande klump i magen. Michael Caine må spela en hårdhudad och glättig kvinnojägare men någonstans väcker han ändå sympati. Hans komplexitet och sårbarhet lyser igenom på ett väldigt trovärdigt sätt. Den omtalade aborten gör bokstavligen ont i kroppen och till skillnad från den nyare filmversionen med Jude Law så berörs man.

#1: anders 2007-01-24, 15:34

utan att ha sett den här filmen så vill jag bara propagera för att inte se versionen med jude law som utan svårighet tar sig in på min lista över topp 5 sämsta filmer genom tiderna.
orginalet verkar ju iofs efter recenssionen intressant, med manschauvinism och dylika underhållande inslag.

Vad tycker du om filmen?

Signatur (ej obligatoriskt):

Kommentar (ej obligatoriskt):

Betyg:

RSS | WAP | © PRETTOKLUBBEN 2002-2009 | OM PRETTOKLUBBEN