#135: Star wars

SVENSK TITEL: Stjärnornas krig

GENRE: Sci-fi

ÅR: 1977

REGISSÖR: George Lucas

SKÅDESPELARE: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing, Övriga

LAND: USA

LÄNGD: 2 tim 5 min

BETYG:

BESÖKARNAS BETYG:

RECENSION:

Star Wars är världens näst mest framgångsrika film genom tiderna, sett till biljettintäkter. Star Wars är rankad som nummer 12 hos IMDb. Star Wars är en film du måste se innan du dör. Men man kan fråga sig varför. George Lucas fick massiv kritik för Jar Jar Binks i »The Phantom Menace«, en kritik som gick ut på att figuren var för disneyfierad. Därför blir jag överraskad när jag ser om Star Wars idag, även den första filmen är riktigt barnslig. Platonisk kärlek. Modemljudsrobotar. Sagotemat. Bristen på nyanser. Teknikfascinationen. Det här är en film för könsomogna pojkar med rymdlego. Pojkar som tror på gott eller ont och som har förmågan att på allvar ta en person med kanelbullar i håret som en auktoritet. Vi vuxna gäspar och försöker bli av med den unkna eftersmaken man får efter att ha bevittnat ett religionskrig i form av underhållning. Eller snarare religionskrig i form av såpopera. (Även skådespelarna verkar vara hämtade från en såpopera). Men självklart har filmen något, annars skulle den aldrig blivit så populär. Den har en mycket effektiv actiondramaturgi, den har coola miniatyrspecialeffekter och den har maffiga, för den här genren så viktiga, dockningsscener. Så varför måste du då se Star Wars innan du dör? Ja hur skall du annars få något utbyte av filmerna som gör parodi på den?

< FÖREGÅENDE FILM | NÄSTA FILM >

OMSLAG:


KOMMENTARER:

#8: Nisse skulle sjöman bli 2010-05-02, 11:36

Ett i Alla Avseenden Underbart Filmäventyr - om man lämnar ifrån sig kontrollbehovet att allt man ser skall vara »sannt« och »verkligt« - kort sagt inte
en film för kommunalplitiker och »chefer« inom kommun och landsting. Men
för oss med barnasinnet kvar samt med sinne för humor och proportioner - från det minsta till det största.

#7: llpro 2008-02-09, 15:45

En klassiker som är både spännande och bra. Även om jag hellre föredrar Indiana Jones, och att jag tycker att Star Wars kunde vara lite mer välgjord så håller den bra. Fast 5:an och 6:an är bättre.

#6: Jean-Luc Godard 2007-12-21, 16:57

En sant intellektuell människa har inget behov av att vara pretentiös. Att du accepterar de nya filmerna som delar av samma serie betyder att du lägger större vikt vid namn än form, samt ej kan skilja äpplen från päron. Star Wars är avant-gard konst på absolut högsta nivå.

#5: Fattar inte hur man inte kan gilla denna 2007-08-23, 21:50

okej...... Tycker verkar mest som du klagar, att säga special effekterna är dåliga seriöst!! Även Idag kommer det scfi filmer med sämre effekter med mer budget än vad denna filmen hade när George lucas knappt hade nån budget!!! Star Wars är lågbudget film. Och om man tycker denna filmen är barnslig, ja det är inte vi som är barnsinliga det personen ifråga som tar allt på förstort allvar och inte låter sin fantasi få utrymme.

#4: Gegga 2007-03-28, 20:13

Star wars är ju ändå star wars. Gillar episod 5-6 ännu bättre men denna är ju en klassiker

#3: ME 2007-03-02, 23:22

Star Wars är en saga och skall givetvis inte vara nyanserad. En saga kräver tydligt gott och ont. Kan man inte acceptera det så förstår jag att man inte uppskattar filmen. Det låter som att du bör hålla dig till en annan genre.

#2: anders 2007-02-28, 09:44

bra recenssion. du får allt väsentligt sagt här

#1: Daniel 2006-02-15, 16:07

Helt klart den bästa av filmer. Från det tekniska till historiens magi, det här är den ultimata filmupplevelsen!

Vad tycker du om filmen?

Signatur (ej obligatoriskt):

Kommentar (ej obligatoriskt):

Betyg:

RSS | WAP | © PRETTOKLUBBEN 2002-2009 | OM PRETTOKLUBBEN