#130: Die Blechtrommel

SVENSK TITEL: Blecktrumman

GENRE: Drama

ÅR: 1979

REGISSÖR: Volker Schlöndorff

SKÅDESPELARE: Mario Adorf, Angela Winkler, David Bennent, Katharina Thalbach, Övriga

LAND: Tyskland

LÄNGD: 2 tim 25 min

BETYG:

BESÖKARNAS BETYG:

RECENSION:

Den malliga Svenska Akademien har på senare år fått utstå kritik för valet av författare de belönar med Nobelpriset i litteratur. 1999 belönades den polskfödde, i Tyskland verksamme författaren Günter Grass med Nobelpriset. Sällan har en mer lättillgänglig författare belönats med detta pris, detta gäller i synnerhet hans »Die Blechtrommel« från 1959. Magisk realism kallas ibland denna genre som i sina bästa stunder är surrealistiskt allvarlig och komisk på samma gång, och i sina sämsta stunder är pretentiöst new age-dravel. Om vi nu inte räknar fantasy som magisk realism. Blecktrumman, som av många ansetts vara ofilmbar, filmades 1979 och är ett av Tysklands allra stoltaste filmverk, belönad med både guldpalm, Oscar och bojkott av kristna fundamentalister. En barock skröna om en dysfunktionell polsk familj där sonen vid tre års ålder bestämmer sig för att sluta växa. Och så blir det. Beväpnad med ett lager av rödvita blecktrummor och två trumpinnar gör Oskar uppror mot föräldrar, auktoriteter och nazismen. Blecktrumman är som allra bäst i dess lättsamma svängningar mellan emotionell surrealism och högst konkret historisk kontext. En treårings sexscener passerar lika naturligt som ett sönderbombat postkontor. Ena stunden ett existentiellt drama, i nästa stund en actionrulle med maskingevär. Det är sannolikt därför magisk realism passar bäst ihop med att tackla krigets bevekelsegrunder (läs: Kusturicas UNDERGROUND). Och nej, jag är inte sugen på ål och fisk idag.

< FÖREGÅENDE FILM | NÄSTA FILM >

Köp filmen!

129:-

OMSLAG:


KOMMENTARER:

#4: llpro 2008-08-20, 20:33

Äcklande, bissart, snuskigt och konstigt. Med scener man inte kan glömma. Men en väldigt välgjord och intressant film som blivit anklagad för barnporr. Där av spelar elvaårige David Bennet rysande bra!

#3: entrappaupp 2008-02-09, 23:18

johojo detta är gettabocksfilmen number one , varför visas den då aldrig i svts utbud eller ens i kabelkanalerna författaren har fått nobelpris filmen har erhållit en oscar ändå har den icke televiserats sedan -80 tal..... Konstigt säger någon ... fundamentalist sa någon annan (oj)

#2: har inte set den än 2006-12-03, 14:15

den var bra för att david spelade med i den

#1: 2006-09-30, 11:14

Vi har sett filmen i skolan nu på våran tyskalektion och det var en av de konstigaste filmerna jag sett.

Vad tycker du om filmen?

Signatur (ej obligatoriskt):

Kommentar (ej obligatoriskt):

Betyg:

RSS | WAP | © PRETTOKLUBBEN 2002-2009 | OM PRETTOKLUBBEN