#44: A passage to India

SVENSK TITEL: En färd till Indien

GENRE: Drama

ÅR: 1984

REGISSÖR: David Lean

SKÅDESPELARE: Judy Davis, Victor Banerjee, Peggy Ashcroft, James Fox, Övriga

LAND: Storbritannien

LÄNGD: 2 tim 43 min

BETYG:

BESÖKARNAS BETYG:

RECENSION:

Filmkritiker har alltid haft svårt att skriva om A passage to India utan att referera till David Leans tidigare filmer. Vi får se hur det går i denna recension. Det är 1920-tal och Queen Elizabeth har lagt till Empress of India till sin officiella titel. Mrs. Moore och Ms. Quested åker till Indien för att besöka sin son respektive pojkvän och med förhoppningar om att lära känna Indien. Men framme i Indien visar det sig att engelsmännen lever precis som i England - trekantiga gurkmackor, polo och portvin - vilket gör de båda damerna besvikna. Av en händelse träffar de på den muslimske Dr. Aziz som lovar att ta med dem på en utflykt till Marabargrottorna. Klichéfyllt är en underdrift eller vad sägs om en trångsynt engelsk överklassdam, en »djupsinnig« professor i hinduism, en muslimsk läkare, en viktoriansk pryd kvinna och en upplyst engelsk skoldirektör i de ledande rollerna? Karaktärssammansättningen är stereotyp men samtidigt avsätter Lean tillräcklig tid för att bygga upp karaktärerna utan att tappa fart i berättandet. Det är skickligt och underhållande men alltemellanåt saknas nyanserna mellan ont och gott, öst och väst. Leans naturonani är på sina ställen behaglig men effekten blir att Indien framställs som ett pittoreskt och sentimentalt land med roliga accessoarer som målade elefanter, turbaner och färgglada blomsterhalsband. Lukten av avföring, kryddor och brända lik tränger inte riktigt igenom bioduken till den förväntade målgruppen av bildade, fördomsfria medelklasspensionärer. Och Alec Guinness lyckas som professor framgångsrikt reducera hinduismen till en skojig, likgiltig, kvasifilosofisk new age-släkting att tillämpa när behov uppstår. I och för sig lovvärt men knappast vad som var avsett.

< FÖREGÅENDE FILM | NÄSTA FILM >

OMSLAG:


KOMMENTARER:

#3: Nisse 2010-12-06, 09:33

Vacker film, en explosion av färg och exotisism. Ms.Quested visar stort mod då hon stoppar den obefogade rättegången mot Dr.aziz. Fastän britterna inte vill något hellre än att visa den indiska befolkningen var skåpet ska stå. Indierna är inget annat än primitiva apor som behöver uppstyrning av väster. En lögn kan inte ha vilket pris som helst. En lögn är alltid en lögn för den som trivs med sanningen.

#2: 2008-12-15, 04:30

Gjorde en stor intryck både miljö och karaktär Hur folk reagera och fördomar
Det var mycket dold bakom de händelse , Mrs Moore en klok äldre dam som förstod mycket av livet och människor
Högsta betygg

#1: Daniel 2006-03-02, 09:05

Jag kommer bara ihåg att vi fick se den på svenskalektionen i gymnasiet. Lämnade inga större intryck förutom den där stora portalen. Fast fanns det i Bombay eller Dehli?

Vad tycker du om filmen?

Signatur (ej obligatoriskt):

Kommentar (ej obligatoriskt):

Betyg:

RSS | WAP | © PRETTOKLUBBEN 2002-2009 | OM PRETTOKLUBBEN