#73: Miller's Crossing

SVENSK TITEL: Miller's Crossing

GENRE: Drama

ÅR: 1990

REGISSÖR: Joel Coen

SKÅDESPELARE: Gabriel Byrne, Marcia Gay Harden, John Turturro, Jon Polito, Övriga

LAND: USA

LÄNGD: 1 tim 56 min

BETYG:

BESÖKARNAS BETYG:

RECENSION:

Dashiell Hammett roman »Red Harvest« är från 1929. Det är inget speciellt med den, mer än att den filmats ett antal gånger. 1930 filmades den officiella versionen av boken, då under namnet »Roadhouse Nights«. Som inofficiell inspirationskälla är den däremot mer känd för filmerna YOJIMBO, A FISTFUL OF DOLLARS, »Last Man Standing« och »Miller's Crossing«. Inte illa av en bortglömd noir-kioskdeckare från slutet av 30-talet. Om boken inte är något speciellt så gäller det i högsta grad även för filmerna, speciellt »Miller's Crossing«. Bröderna Coens director trademark, yta framför innehåll, gäller även för denna film. Det är snyggt, exemplariskt, vattenkammat, korrekta blinkningar till filmhistorien - men aldrig riktigt intressant. Kostymerna sitter som de ska, våldet är perfekt koreograferat, bilarna har de rätta formerna - men det blir aldrig riktigt intressant. En typisk Coen-film.

< FÖREGÅENDE FILM | NÄSTA FILM >

OMSLAG:


KOMMENTARER:

#2: P2 2008-05-11, 01:31

Riktigt intressant. Bättre än hatten som blåser över löven, är väl faktiskt när huvudpersonen ska beskriva sin dröm om när hans hatt blåser över löven.

#1: Political Junkie 2007-01-10, 16:41

Vad är det John Turturro säger: » Have a heart« eller »Look into your heart«? Vidrig och charmig på en och samma gång. Detaljer som hatten som blåser över löven i skogen vid »Miller's Crossing«. Den nästan överdrivet autentiska 30-talsrekvisitan. Albert Finneys gangsterkung med knattrande k-pist till tonerna av »Danny Boy« och dennes konkurrent, den lille, lättstötte italienske tjockisen med den fete sonen och hustrun. Inget större Gabriel Byrne-fan, men här är han mycket bra (liksom i »De misstänkta«).

Vad tycker du om filmen?

Signatur (ej obligatoriskt):

Kommentar (ej obligatoriskt):

Betyg:

RSS | WAP | © PRETTOKLUBBEN 2002-2009 | OM PRETTOKLUBBEN