#120: The lion king

SVENSK TITEL: Lejonkungen

GENRE: Barn

ÅR: 1994

REGISSÖR: Roger Allers

SKÅDESPELARE: Jonathan Taylor Thomas, Matthew Broderick, James Earl Jones, Jeremy Irons, Övriga

LAND: USA

LÄNGD: 1 tim 28 min

BETYG:

BESÖKARNAS BETYG:

RECENSION:

Standardklyschan vid recensioner av tecknade filmer är att anse att filmen inte bara är för barn utan också för vuxna, »fast på ett annat plan«. Så är inte fallet med Lejonkungen. Här finns ingenting alls att hämta för vuxna. Vuxna människor gillar nämligen inte stereotypa karaktärer utan djup. Vuxna människor gillar inte plattityder. Vuxna människor gillar inte Galenskaparna och After Shaves sångnummer. Vuxna människor gillar inte Elton John. Men som barnfilm är Lejonkungen ett gott hantverk med en gedigen story av kärlek, hat, respekt, makt, ansvar, familjeband, genusteori från stenåldern och alla andra härliga, kristna värderingar som barn anses behöva. Det var väl bara det där vårtsvinets bögiga gångstil som blev fel, Disney? En annan observation är att animeringarna känns väldigt, väldigt gamla. Frågan är om vi i framtiden kommer att få se någon mer Disneyfilm som är ritad på det traditionella sättet. Hejdå Simba, välkommen Nemo.

< FÖREGÅENDE FILM | NÄSTA FILM >

Länkar:

#1. Filminformation hos IMDB

#2. Filminformation hos WIKIPEDIA

#3. Filminformation och diskussion hos FILMTIPSET


KOMMENTARER:

#11: bella 2008-09-18, 16:03

Filmen är skit bra fast jag är 12 år så e den skit bra vill att filmen ska fortsätta .

#10: Evelina 2008-06-25, 13:54

Det va min bästa film när jag va liten, men jag älskar faan den lika mkt fortfarande fast jag är snart 17 år :p . Kan man släppa teknade filmer någon gång, de undrar jag .. Fräldrarna kolar ju oxå på filmerna med sina barmn och dom tycker dom är lika bra som dom va när dom va små. Taknade Disney filmer får man nog aldrig nog av :)

#9: E 2008-01-23, 20:51

Lejonkungen är unik, de gamla animeringarna gör den det. Jag menar allvarligt, vem gillar egentligen de nya disneyfilmerna? visst, humorn finns ju. Men sången och den röda tråden? nästan alla nya Disneyfilmer handlar om samma saker alltså, att ta tillbaka något där det hör hemma, exempel: Ice age, Monsters inc, nemo osv. Hur kul är det egentligen? samma gamla visa hela tiden som om skivan hakat upp sig.
I lejonkungen är det både det andra och det andra. Sorg, musik, kärlek och hat. Vad mer kan man önska sig i en Disneyfilm? Fler fiskmåsar och monster kanske? Nej, skulle inte tro det.
Hejhopp

#8: Majlinda 2007-11-15, 03:06

Spelar ingen roll vad andra säger Disneys Lejonkungen kommer alltid att vara en favorit både hos barn och vuxna. Sluta läsa in allt för mycket i filmer och njut av dem istället. Kan du göra bättre utan att vara en aning rasistisk eller sexistisk?(se kommentarn nedan) Världen är så och jag tror inte att det ens är medvetet att porträtteras så även i filmer.

#7: 2007-05-09, 03:16

Lejonkungen är verkligen genomröten och kommer i ett riktigt fult paket från disney, där den tillsammans med Aladdin m.fl. förmedlar fruktansvärda mans- resp. kvinnoideal, kommunicerade genom trötta animationer:
Skurkarna har alltid krokig näsa och svarta onda ögonbryn, snygg-tjejerna har enorma ögon och saknar midja, snygg-killarna har v-formad schenkenbergsk överkropp och enorma ögon, krönta av ett par »haha, där fick du, din nedriga (svartmuskige) drummel«-ögonbryn (ena höjt, andra koncentrerat - som båda T. Cruises)

Så gör slag i saken och se Flåklypa Grand Prix eller Skrotnisse och skänk inte en minut till åt Disneys perverterade lättrasistiska 80-talschauvinism!

#6: 2007-03-25, 16:51

Jag vet många vuxna som tycker om Lejonkungen. Dessutom tror jag att det är faktist vuxna som tycker om Elton John, inte alls särskilt många barn eller ungdomar. Det var en chock att se vilken hemsk kritik du gett till filmen.

#5: us-swg 2007-01-28, 15:20

jag vill titta på lejonkungen nu

#4: anders 2007-01-24, 15:29

ja, jag håller helt med i recenssionen. möjligen med undantag av fixeringen av ny teknik som verkar vara ett återkommande tema hos recenssenterna. personligen hatar jag den nya animerade vågen med mindre känsla och personlighet. jag efterlyser en film som görs i formatet runskrift hellre än animation.

#3: EH 2007-01-19, 17:06

Lejonkungen har allid en plats i mitt hjärta <3
Mina favoritfilmer kommer från Disney :)

#2: 2006-08-26, 19:28

Det här är min en av mina favorit Disneyfilmer och kommer alltid ha en plats i mitt hjärta.. vad är det för fel med bögar då???

#1: sofia 2006-06-18, 14:01

en klasiker bland tecknade filmer som passar alla åldrar

Vad tycker du om filmen?

Signatur (ej obligatoriskt):

Kommentar (ej obligatoriskt):

Betyg:

RSS | WAP | © PRETTOKLUBBEN 2002-2009 | OM PRETTOKLUBBEN