#123: L.A. Confidential

SVENSK TITEL: L.A. Konfidentiellt

GENRE: Thriller

ÅR: 1997

REGISSÖR: Curtis Hanson

SKÅDESPELARE: Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce, James Cromwell, Övriga

LAND: USA

LÄNGD: 2 tim 19 min

BETYG:

BESÖKARNAS BETYG:

RECENSION:

Synd för Curtis Hanson att »L.A. Confidential« släpptes 1997. Synd för Curtis Hanson att »L.A. Confidential« släpptes samma år som »Titanic«. »L.A. Confidential« blev aldrig en hit hos box office och Hanson fick aldrig det där riktiga erkännandet som hans karriär skulle behövt. Efter »The Hand that Rocks the Cradle«, »L.A. Confidential« och »8 Mile« är han fortfarande en doldis för många biobesökare. För »L.A. Confidential« är Hollywood-film noir när den är som allra bäst. Berättartempo, kamerarbete, skådespeleri, kostymer, manus och klippning är långt bättre än de 50- och 60-tals film noirer som brukar höjas upp till klassikernivå. Som snygga men ack så torftiga THE BIG SLEEP och THE MALTESE FALCON. Hanson, som i sann auteuranda skrev manus, producerade och redigerade, vet hur man berättar en historia. Han vet att sidospår inte får bli för långa, att klippningen skall vara snabb, att nyanserna mellan gott och ont skall vara sublima och de dramaturgiska vändningarna skall vara överraskande. Det känns som TV-serien »24« destillerad ner till drygt två timmar. Men filmen tillhör också skådespelarna efter en nästan unik casting. Det är klasskådis efter klasskådis och man undrar hur filmbolaget kunde ha råd med detta. Men så inser man att »L.A. Confidential« var innan de hamnade på A-listan. Vilka karriärer hade James Cromwell, Guy Pearce, Russel Crowe och Kevin Spacey innan 1997?

< FÖREGÅENDE FILM | NÄSTA FILM >

Köp filmen!

99:-

99:-

OMSLAG:


KOMMENTARER:

#3: prett-o-porter 2007-05-09, 03:02

James Ellroys L.A.-serie (varav L.A. confidential utgör en del och the Black Dahlia är första delen) är ingen tokig läsning. Om man av en händelse till exempel tröttnat på Åke E, Henning M och dom gossarna har man alltså ett såväl historiskt som stilistiskt lyft att emotse i Ellroy

#2: Political Junkie 2007-01-10, 16:15

Härlig 50-talskänsla. Inledande scenen med apelsinskördar och kärnfamilj som ber bordsbön i gamla färgfilmklipp. Kalifornien, »the last frontier«.
Detaljer som solvarm bilplåt längs en gata. Danny DeVito som skandaljournalist på »Hush Hush Magazine«. Kevin Spacey: »No, thanks, I'm no snitch.« Välskurna kavajer. Män var män, kvinnor var som Kim Basinger.
Slutstriden påminner om den i Bogarts »The Big Sleep«, men det är väl meningen kan jag tänka. Chockerande att se den lilla gullige grisens Babes bonde som mordisk, korrupt polischef.

#1: sofia 2006-06-18, 13:57

en av mina favorit filmer, den är otroligt bra gjord bra story och väldigt bra skådisar en film man måste se helt enkelt.

Vad tycker du om filmen?

Signatur (ej obligatoriskt):

Kommentar (ej obligatoriskt):

Betyg:

RSS | WAP | © PRETTOKLUBBEN 2002-2009 | OM PRETTOKLUBBEN